Ordlista

Nedan finner du en ordlista för vanliga ord och en enkel förklarande beskrivning. Flera av orden kommer du stöta på om du tänker ansöka om ett sms lån. Vår ordlista uppdateras kontinuerligt.

Sms lån direkt
Sms lån direkt är egentligen inget eget ord men eftersom vår sida heter det och det är en vanlig sökfras så tänkte vi ge en kort beskrivning. Sms lån direkt är en samlingsfras för sms lån där man får pengarna direkt utbetalt till sitt konto, dvs ditt lån godkännes samma dag och utbetalningen görs direkt efter.

Amortering
Det belopp som du amorterar kallas amortering. Det är beloppet som du skall betala varje månad exklusive ränta och avgifter.

Bankdag
Vad är egentligen en bankdag? En bankdag är de dagar som bankerna har öppet, och också då överföringar görs(undantag om man har samma bank). Bankdagarna är måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag. Men inte svenska helgdagar/röda dagar.

Ränta
Räntan är kostnaden för ditt lån. En procent av lånebeloppet som långivaren tar ut för att låna pengar till dig.

Effektiv ränta
Den effektiva räntan är ränta + alla avgifter, dvs den faktiska räntan. Ibland kan man bli ”lurad” att ett lån har låg ränta, men att den faktiska räntan(effektiv ränta) blir mycket högre pågrund av höga avi-kostnader och annat varje månad.

Löptid
Löptid är den tid som du lånar pengarna. Löptiden kan exempelvis vara 1 månad.

Långivare
En långivare är en bank eller företag som lånar ut pengar.

UC
UC står för Upplysningscentralen och är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Det startades och ägs av de största bankerna i Sverige. De har en databas över alla svenska medborgare över 18 år. Vid alla större lån görs kreditupplysningen via UC. Det är därför populärt med sms lån utan UC för att undvika att förfrågningar registreras hos UC. En förfrågan hos UC finns för övrigt kvar i 12 månader.